AD KRONOS na Evropskih otroških atletskih igrah

Prav prijetno je bilo gledati, kako se že pred 6. uro zjutraj kar 41 pionirjev in pionirk AD Kronos, živahnih in pripravljenih, polnih pričakovanj, odpravlja z avtobusom v Brno – dogodivščini 14. European Kids Athletics Games naproti. Tekmovanja smo se udeležili za nagrado za pridno treniranje in nastopanje preko sezone ter hkrati tudi za izkušnjo velikega tekmovanja, za izziv. Izid tekmovanja je bil uspešen v vseh pogledih – tako rezultatsko kot tudi družabno!

Nekaj tavanja po namestitvi, kjer je bila daleč najbolj opažena stvar napis NO Wi-FI, urejanja še zadnjih sprememb glede prijav, sporazumevanja v češčini in nato pot na stadion, kjer je že prvi dan deveterico čakalo tekmovanje – in začeli smo ga tik pod stopničkami! V torek smo na stadionu že ob 9.00 navijali za daljinašice, višinaša in kopjašico, najbolj napeto je bilo sredi dneva, ko smo se veselili 2. mesta Alexa Kitanovskega v metu kopja in 3. mesta Klemna Dolinarja na 60m.

Meglice se še niso čisto dvignile z modrega stadiona Sports area VUT Brno , ko so bila v sredo že na sporedu finala in nove priložnosti, ki so jih KRONOSovi atleti pridno izkoristili: Aljaž Škrinjar je bil 1. v skoku v daljino in bil še 3. v teku na 60m, Klemen Dolinar je bil 2. na 150m, na 3. mesto se med kar 85 prijavljenimi na 300m uvrstila še Uršula Černelč.

Za živahen zaključek tekmovanja so poskrbeli vedno razburljivi štafetni teki. Po štafetnem teku 4×60 m (disciplini, ki nas je navdušila!), so po teku kar 40 štafet starejših pionirk na 3. stopničko skočile: Manca Petruna, Brina Cerlini, Uršula Černelč in Manca Remškar, najhitrejši štafeti mlajših pionirjev smo zaploskali za 1. mesto: Aljaž Škrinjar, Maksim Kostrič, Janez Laznik in Klemen Dolinar.

Po zaključku in že vmes je sledilo obvezno slikanje vseh 41 tekmovalcev v opremi z rumenim zmajčkom, da bo prva udeležba KRONOSa v Brnu za vedno zabeležena. V četrtek smo si ogledali mestno jedro in se opremili s spominki, med katerimi ni manjkalo vsaj par Krtkov. In že zvečer smo najbližjim pripovedovali o še enem izmed lepih trenutkov z AD Kronos, med katerimi so bile tako zmage in rekordi kot tudi padci, napačni starti in trema – vse, zaradi česar imamo radi atletiko in bomo naslednjič še uspešnejši

Pestra atletska jesen

Jesen je v atletiki vedno precej zasedena, nič drugače ni niti letos. Za nami sta že dve tekmovanji, prihaja ekipno državno prvenstvo za člane in članice, kmalu pa se bodo zvrstila tudi vsa državna prvenstva v mlajših kategorijah. Za nameček smo naš podmladek poslali v Brno, kjer bodo jutri in v sredo tekmovali na Evropskih otroških atletskih igrah.

Prejšnji vikend so zelo uspešno nastopile naše mlajše mladinke, ki so postale ekipne državne prvakinje. Hana Šurk je bila najboljša v teku na 1.500 metrov (5:01.60), Maša Thaler je zasedla 3. mesto v skoku v višino (1.56), največ točk za ekipo pa je prispevala Manca Remškar, ki je na 100 metrov tekla 12.87, ter dodala svoj delež k štafeti 100-200-300-400 metrov. Štafeta je sicer zasedla 3. mesto v postavi Špela Logar, Manca Remškar, Brina Cerlini in Uršula Černelč.

Fantje so nastopili v okrnjeni postavi, tako da so zasedli 7. mesto. Maks Ulčar se je izkazal z drugim mestom na 400 metrov, Tim, Vacik s tretjim na 1.500 metrov, štafeta pa je v postavi Svit Glavan, Lovrenc Primc, Maks Ulčar in Tim Vacik zasedla 2. mesto.

Včeraj se je zaključilo pokalno tekmovanje za starejše mladince, kjer so naša dekleta osvojila 3. mesto, fantje pa so končali na 6. mestu. Iza Obal (100 metrov) in Maruša Povše (400 m z ovirami) sta se veselili zmag in s tem 12 točk za Kronos. Hana Šurk je osvojila 2. mesto na 1500 metrov, Kim Ameršek (5.000 m) in Klara Frančeškin (400 m ovire) pa sta zesedli tretji mesti.

 

Danes je v Brno potovalo 42 naših mladih atletov in atletinj, ki se bodo udeležili tekmovanja v okviru Evropskih atletskih iger. Več o njihovih dosežkih boste lahko spremljali na našem instagram profilu.

Tjašini vtisi iz EP do 23 let

Po prihodu Tjaše Železnik iz evropskega prvenstva do 23 let, smo jo povprašali o njenih vtisih iz tekmovanja. O svojem nastopu nam je povedala: “Pred prihodom na Evropsko prvenstvo sem bila odlično pripravljena in tekaško dovolj dobra za osebni rekord. Težava se je pojavila na ovirah, za katere na samem tekmovanju nisem imela dobrega občutka. Poleg tega, da so bili pogoji precej slabi, tako da  sem celih 400 metrov ovire samo lovila namesto da bi jih napadala.” Spomnimo, Tjaša je nastopila v teku na 400 metrov z ovirami, kjer je s časom 1:01.77 osvojila 29. mesto.

Vrnitev Tjaše iz EP

Tjaša Železnik se je vrnila iz Švedske, kjer je nastopila na evropskem prvenstvu do 23 let. Nastop se ji ni izšel povsem po njenih željah. Z rezultatom 1:01.77 je osvojila 29. mesto. Spomnimo, njen osebni rekord, ki jo je popeljal na evropsko prvenstvo znaša 1:00.07, za uvrstitev v polfinale pa bi morala osebni rekord popraviti za pol sekunde. Tjaša bo imela priložnost na evropskem prvenstvu do 23 let nastopiti še čez dve leti, saj bo letos dopolnila šele 20 let.
Čestitke Tjaša in samo pogumno naprej.

Medtem so se mlajši mladinci srečali na četveroboju reprezentanc s Čehi, Slovaki in Madžari. Najbolje se je odrezala Laura Đekanovič, ki je v metu kladiva z osebnim rekordom 52.44 osvojila 3. mesto. Na četrtem mestu je prav tako z osebnim rekordom (1:57.14) končal Tim Vacik v teku na 800 metrov. Matjaž Arnuš je nastopil v teku na 400 metrov (51.98), Hana Šurk v teku na 2.000 metrov z zaprekami (7:32.93), Maša Thaler v skoku v višino (1.50) in Marija Zila Šikovc v hoji na 5.000 metrov (32:44.78).

Evropski prvenstvi in Univerzijada

Na Švedskem se je danes začelo Evropsko prvenstvo do 23 let, kjer imamo tudi mi svojo predstavnico. Jutri ob 11.44 po našem času bo v tretji skupini teka na 400 metrov z ovirami nastopila Tjaša Železnik. Za preboj v polfinale bi morala v cilj priti med prvimi tremi ali pa se po času prebiti naprej. Vsekakor jo čaka težka naloga, saj ima v skupini prijavljen sedmi rezultat. Tekmovanje lahko v neposrednem prenosu spremljate na Eurosport 2 in na spletu All Athletics.

Medtem je Leda Krošelj že nastopila na Univerzijadi v Neaplju. Tekmovanje je zaključila v kvalifikacijah, kjer je s preskočenimi 360 centimetri končala na 19. mestu v skoku s palico. Leda je s tem izenačila svoj najboljši rezultat v letošnji sezoni

Od naslednjega četrtka pa do nedelje se bodo na Evropskem prvenstvu srečali tudi starejši mladinci in mladinke. Tudi oni bodo tekmovali na Švedskem, le da bodo oni tekmovali v Borasu. Tudi tam pa bomo imeli na startu našo članico. V teku na 100 metrov bo nastopila letos zelo hitra Iza Obal. Svoj osebni rekord je letos že popravila na 11.79, vsi pa upamo, da bo ta dosežek na Švedskem še popravila. Glede na to, da že ima izkušnje tudi iz finala na Svetovnem prvenstvu za mlajše mladinke, bo Iza vsekakor napadala uvrstitev v naslednji krog.

Norma in 6 zmag na DP U20

Za nami je zelo uspešno državno prvenstvo za starejše mladince in mladinke. Po končani maturi so se nelateri očitno sprostili in posledično dosegli odlične rezultate. Najbolje je konec šolanja izkoristila Iza Obal, ki je že v kvalifikacijah teka na 100 metrov izpolnila normo za EP do 20 let. V finalu je tekla še hitreje, tako da je njen osebni in hkrati klubski rekord sedaj 11.79. Maruša Povše je osvojila 3 zlate medalje, saj je postala državna prvakinja v tekih na 400 metrov (57.07), v teku na 400 metrov z ovirami (1:02.79) in tudi v štafeti 4×100 metrov, kjer so tekle še Iza Obal, Špela Logar in Nika Ude. V teku na 100 metrov z ovirami je bila z osebnim rekordom 14.92 najhitrejša Staška Bizjak Udvanc, ki  je osvojila še bronasto medaljo v teku na 400 metrov z ovirami (1:05.40). V skoku v daljino je srebrno medaljo osvojila Nika Ude, ki je pristala pri 589 centimetrih. Hana Šurk je z novim klubskim rekordom (10:37.86) osvojila 2. mesto v teku na 3.000 metrov. V metu kladiva je Laura Đekanovič zasedla 3. mesto z metom dolgim 40.59. Maša Thaler je sicer v skoku v višino osvojila 4. mesto, vendar je zopet navdušila z osebnim rekordom (166).

V suvanju krogle sta dvojno zmago dosegla Klemen Jeršin in Nejc Trobevšek. Klemen je kroglo sunil 13.34, Nejc pa 12.95 metra. Nejc Trobevšek je v metu diska osvojil še drugo srebrno medaljo, ob tem je popravil osebni rekord na 38.29. Obe moški štafeti sta pristali na nehvaležnem 4. mestu.

rezultati DP U20

Tjaša z normo na APS

Obljubljeni daljši prispevek iz finala APS je končno tu. Kopica rezultatov je urejena, pregledana in ovrednotena. Skupni rezultati so nas vsekakor zadovoljili, prav tako pa smo lahko zadovoljni s posamezniki. Najbolj je zagotovo vesela Tjaša Železnik, ki je v teku na 400 metrov z ovirami izpolnila normo za nastop na evropskem prvenstvu do 23 let. Norma, ki je znašala 1:00.75 ji ni predstavljala večjega izziva, saj je tekla krepko hitreje od zahtevanega rezultata. Ure so se ustavile pri 1:00.07, kar je tudi znamka njenega novega osebnega rekorda.
V letošnjem letu smo uvedli prakso nagrajevanja najbolj zaslužnih posameznikov na APS, torej tistih, ki so v klubski zbir prispevali največ točk. Najboljših 6 v vsaki konkurenci je prejelo praktično nagrado (brisačo Kronos).

Foto: AZS

V moški konkurenci so bili najboljši: Andrei Kostarakov, Leon Ljubič, Mitja Lindič, Klemen Jeršin, Nejc Trobevšek in Ambrož Tičar. Slednji je tudi osvojil edino moško zmago, najboljši je bil v skoku s palico s preskočenimi 470 centimetri. Poleg naštetih se je z drugim mestom in novim klubskim rekordom (205 cm) v skoku v višino izkazal Juš Smole.

Foto: AZS

Kronosovke, ki so osvojile največ točk in se bodo po novem lahko raztezale na lepih brisačah pa so: Laura Guzelj Blatnik, Lara Jagodnik, Hana Šurk, Staška Bizjak Udvanc, Tjaša Železnik in Nika Ude. Edino žensko zmago je dosegla Hana Šurk v teku na 3000 metrov z zaprekami. Nika Ude je v skoku v daljino zasedla drugo mesto in se s skokom dolgim 598 zelo približala normi za mladinsko evropsko prvenstvo.

Pester a uspešen vikend

Za nami je vikend poln tekmovanj v različnih kategorijah. Člani so nastopili na finalu Atletskega pokala Slovenije, kategoriji U14 in U12 sta se pomerili na ekipnem državnem prvenstvu, nekateri Kronosovci pa so zastopali barve Ljubljane na tradicionalnem srečanju štirih mest.

Na APS za člane je naša ženska ekipa osvojila 2. mesto, medtem ko so fantje zasedli prav tako odlično 3. mesto. V kategoriji U14 so fantje postali ekipni državni prvaki, punce so zasedle 4. mesto. V kategoriji U12 sta tako moška, kot tudi ženska ekipa končali na 6. mestu. Iz srečanja štirih mest pa so se številni naši člani vrnili z osebnimi rekordi. Obširnejša poročila sledijo v naslednjih dneh, ko dopisnik zbere vse rezultate in slikovno gradivo. Medtem lahko študirate rezultate iz finala APS in ekipnega prvenstva U12 in U14. Slikovno gradivo pa najdete na naši facebook strani in instagram profilu.

Fantje in punce so ekipni podprvaki U16

(Domžale, 9.6 2019) Na ekipnem državnem prvenstvu U16 so kronosovci in kronosovke postali ekipni državni podprvaki. Oboji so se borili kot levi, dosegali odlične rezultate, kar jim je na koncu prineslo končni drugi mesti.

K izvrstni uvrstitvi pionirjev je največ prispeval Alex Kitanovski z zmagama v metu kopja (45.64) in skoku v daljino (592). Uspešna sta bila tudi Svit Glavan s tretjima mestoma v tekih na 100 (12.05) in 300 metrov (38.31) in Luka Rotar z drugim mestom na 100 m ovire (15.70) in četrtim na 300 m z ovirami (45.96). Matevž Povše je osvojil 3. mesto v suvanju krogle (11.39) in četrto v metu diska (24.18). Odlično drugo mesto pa so si pritekli fantje v štafeti 4×100 metrov v postavi Klemen Dolinar, Žiga Brodnik, Tim Jurca in Jure Kotar. Točke so za ekipo prispevali še Maksim Kostrič v teku na 1000 metrov, Boris Jovanovič v teku na 3000 metrov, Žiga Brodnik v troskoku, Matic Grabnar Mihevc v skoku s palico in Tobija Bokal v skoku v višino.

Dekleta so po vrsti nizala odlične rezultate. Manca Remškar je zmagala v teku na 100 metrov (12.76), Uršula Černelč je osvojila 3. mesto v teku na 300 metrov (42.13), Lina Rotar Paušič je bila tretja v teku na 1000 metrov (3:14.33), Neja Kline je  bila 4. v teku na 80 m z ovirami (12.56) in v skoku v daljino (5.06), Tjaša Železen je bila druga v skoku v višino (153), Ema Ramovš pa v skoku s palico (2.50). Štafeta 4×100 metrov je cilj prečkala kot prva v postavi Brina Cerlini,Tjaša Železen, Ema Ramovš in Manca Remškar. Štafeta 4×300 m pa je bila druga po zaslugi sodnikov, ki so jim namenili 15 metrov daljšo pot do cilja kot kasnejšim zmagovalkam. Odlično so tekle Brina Cerlini, Ema Vacik, Živa Batis in Uršula Černelč. Svoje so v ekipni uspeh dodale še Nina Svetina v metu kopja in diska, Petra Erzar v metu kladiva in suvanju krogle, Nuša Erzar v troskoku, Patricija Grmek v teku na 2000 metrov, Diana Dominko v teku na 300 m z ovirami in Nina Terglav v hoji na 3000 metrov.

rezultati ekipno DP U16

Odlični dosežki na šolskem državnem prvenstvu

V sredo so naše kronosovke in kronosovci zastopali barve svojih šol na državnem prvenstvu v šolski atletiki. Dosegli so nekaj izjemnih uspehov. Prvo ime prvenstva je bila Manca Remškar, ki je zmagala v teku na 60 metrov z odličnim časom 7.75, za kar je prejela pokal najuspešnejše tekmovalke na celotnem prvenstvu. Poleg tega pa je prispevala velik delež k rekordnemu teku štafete Osnovne šole Brezovica. Štafeto Brezovice so sestavljele 4 naše članice in sicer Neja Kline, Tjaša Železen, Ema Ramovš in Manca Remškar. S časom 49.86 so punce za pol sekunde popravile 30 let star državni šolski rekord, ob tem pa so popravile tudi klubski rekord U16.
Neja Kline je postala državna prvakinja v skoku v daljinno s cone. Z izjemnim osebnim rekordom 580 cm je v zadnji seriji ugnala vso konkurenco. Uršula Černelč je krepko popravila osebni rekord v teku na 300 metrov, kjer je s časom 41.66 osvojila srebrno medaljo. Prav tako je bil srebrn Alex Kitanovski v skoku v daljino. Njegov najdaljši skok je meril 624 cm, kar je tudi znamka novega klubskega rekorda. V bronasti štafeti OŠ Vič sta uspešno nastopili Kristina Rous v prvi in Brina Cerlini v tretji predaji. Med mlajšimi učenci je srebrno medaljo v teku na 60 metrov osvojil Klemen Dolinar, ki je s časom 7.81 popravil klubski rekord v kategoriji U14.
Svit Glavan je medaljo v teku na 300 metrov zgrešil za pičli 2 stotinki sekunde. Njegov rezultat je bil tokrat 38.41. Tjaša Železen je osvojila 5. mesto v skoku v višino s preskočenimi 153 centimetri. Lina Rotar Paušič je v teku na 1000 metrov popravila osebni rekord na 3:17.61, Alen Zupanc v teku na 300 metrov na 44.80 in Janez Laznik v teku na 60 metrov na 8.19.